Skinn, mocka och päls

Skinn, mocka och päls

pals
Här använder vi oss av Ödåkra Mockarenseri.
Ett företag som specialiserat sig på att tvätta och efterbehandla
skinn-, mocka- och pälsplagg.
Dom har framgångsrikt tvättat mängder av plagg sedan företaget bildades 1958.
Ödåkra Mockarenseri kan även reparera trasiga plagg eller färga in slitna plagg i samband med tvättning.

 

Här nedan följer en beskrivning av hur plaggen behandlas:

Kontroll

Vi börjar med att kontrollera plagget och noterar skador och anmärkningar för att undvika missförstånd, t ex om en ficka är skadad eller om knappar saknas. Det är mycket viktigt att kontrollen genomförs på ett enkelt och lättförståeligt sätt i samband med att tvättgodset lämnas in för tvätt. Kunden har då även möjligheten att komma med egna önskemål eller kommentarer.

Slipning

Slipning av plagget utförs för att hårt smutsade plagg och hårdare fläckar skall avlägsnas effektivare vid rengöringen. Förbehandling av vissa fläckar utförs oftast före slipningen. Det är viktigt att ha den rätta kunskapen om vilka typer av material som går att slipa. Det finns mocka- och nubuckkvalitéter som inte bör slipbehandlas.

Rengörning

Sedan startas rengöringsprocessen med sortering av olika färger och material. Därefter tar själva tvättprocessen vid. Sorteringen görs för att undvika färgskiftningar i plaggen i samband med tvätten.

Ungefär 90% av alla plagg rengörs i denna maskin. Vi använder kolväte som tvättmedel eftersom det är skonsamt och bevarar skinnkänslan. Det finns även en del specialtrick, men dem kan vi naturligtvis inte avslöja här.

Färgning

Efter rengöringen färgjusteras plaggen enligt kundens begäran. Även ytterligare färgbehandling och impregnering av plaggen utförs i det här stadiet. Det är mycket viktigt att kontrollen genomförs på ett enkelt och lättförståeligt sätt i samband med att tvättgodset lämnas in för tvätt. Kunden har då även möjligheten att komma med egna önskemål eller kommentarer. Färgbehandlingen utjämnar färgskiftningar som har orsakats av slitage eller solfällning och impregneringen gör plaggen tåligare mot väta och snö. Dessa behandlingar görs för att plaggen skall få tillbaka den där lilla extra sköna känslan som de hade innan de lämnades in för rengöring.

Efterbehandling

Efterbehandlingen fortsätter i en annan maskin vilken gör att plaggens impregnering och lyster får sitt rätta utseende. Behandlingen i denna roterande trumma gör att plaggen dels känns skönare och dels ser bättre ut i sin ”look”. Dessutom blir plaggen en aning mörkare ju längre de roteras i trumman.

Färger och impregnering fixeras även ordentligt i plaggen

Borstning

Borstningen avslutar tvättbehandlingsprocessen och görs på vissa mocka- och nubuckplagg.

Borstningen görs inte på alla plagg utan enbart på vissa mocka- och nubuckplagg. Detta görs för att den naturliga ”skriveffekten” skall komma tillbaka. (skriveffekten är när skinnet får tillbaka sin känsla som när skinnet, nubucken och mockan har känslan av nytt igen.

Pressning

Plaggen ångblåses och pressas för att få tillbaka stadgan i dem eftersom de blir något mjukare i samband med behandlingsprocesserna. Ångblåsningen sker på en docka som blåses upp och sträcker ut plaggen. Pressningen görs för att släta ut plaggen och för att de skall få tillbaka sin ursprungliga stabilitet.

Efterkontroll

Till sist görs en efterkontroll för att se att plagget är helt och färdigt för utlämning till kunden. Vid efterkontrollen klistras även kanter och fållar som släppt vid rengöringen upp. Dessa kan släppa eftersom tvättvätskan kan lösa upp det gamla klistret. Vi syr även i knappar som lossnat och sedan plastas det in. Nu är plagget färdigt med ett resultat som förhoppningsvis även kunden är helt nöjd med.

Se vår prislista

Tillbaka till Kemtvätt – Tvättservice

Vill ni ha en egen Kemtvätt på ert kontor?.
Vi kan ordna en bemannad lösning t.ex. 1 gång per vecka.

Fyll i vår offertförfrågan så svarar vi inom 24 tim.